Montage stalen tafelpoten

1. Leg het tafelblad ondersteboven op de grond

De makkelijkste manier om de poten te monteren is door het blad om te draaien en de poten aan de onderkant te bevestigen. Op deze manier kun je overal goed bij en hoef je niet onder de tafel te werken.

TIP: Leg het blad iets van de grond op bijvoorbeeld balken of een stevige kruk, dit werkt makkelijker.

2. Bepaal op welke afstand vanaf de rand je de poten wilt monteren.

Meestal wordt een afmeting tussen de 10 en 20 cm vanaf de rand aangehouden. Deze maat is afhankelijk van de ruimte die je tussen de poten over wilt houden voor stoelen of banken. Wil je de kop van de tafel als zitplaats gebruiken, dan is het verstandig om de poten iets verder vanaf de rand te plaatsen.

TIP: Meet de breedte van je stoelen op voordat je de poten monteert. Zo voorkom je dat er te weinig ruimte overblijft.

3. Boor de gaten nu voorzichtig voor.

Boor de schroefgaten eerst voor, dat voorkomt dat het blad bij het monteren van de schroeven kan gaan splijten of scheuren. Boor niet te diep, ongeveer 3/4 van de schroeflengte, en gebruik een boortje dat 1-2 mm kleiner is dan de dikte van de schroeven. Gebruik je onze montageset, dan zit daar altijd de juiste afmeting boor bij.

TIP: Zuig het boorsel direct na het boren op met de stofzuiger, dan blijft alles netjes.

4. Schroef de poten nu vast op het tafelblad.

Nu de gaten zijn voorgeboord kun je de poten vastschroeven aan het tafelblad. Gebruik hiervoor voldoende dikke schroeven, bij voorkeur 4 tot 5 mm, en plaats een metalen ring tussen de schroef en de stalen poten. Op deze manier trekt de plaat mooi recht op het tafelblad en beschadigde bovenplaat niet. Bovendien zorgt het ervoor dat het tafelblad nog een heel klein beetje kan werken.

TIP: Heb je een (vers) massief houten blad dat nog veel zal gaan werken, dan kan het verstandig zijn om de gaten in het metaal wat groter te boren. Op deze manier kan het hout nog werken en zo voorkom je eventuele scheurvorming. De leverancier van jouw tafelblad kan je vaak vertellen wat de beste manier van monteren is.

5. Omdraaien maar

De poten zitten nu stevig gemonteerd aan het blad en de tafel is klaar voor gebruik. Draai de tafel afhankelijk van het gewicht met 2 of 3 personen om en controleer of deze stevig staat.

TIP: Heb je een houten vloer, dan is het verstandig om meubelviltjes op de onderkant van de poten te plakken, zo voorkom je dat de poten de vloer beschadigen, of andersom.

6. Geniet van je tafel!

Blij met je nieuwe tafel? Laat het ons weten!